Μήνυμα συσπείρωσης αλλά και ανανέωσης στο εσωτερικό της ΝΔ παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρόταση του κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, έστειλε από το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος με σύνθημα «οξυγόνο για την Ελλάδα μας»,ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το «παρών» στην ομιλία του δίνουν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς τους οποίους και ευχαρίστησε έναν – έναν ξεχωριστά για την προσφορά τους στο κόμμα και τη χώρα.

Κεντρικό μήνυμα ήταν το «κοινωνική συμφωνία αλήθειας», που όπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να συνάψει με τον λαό, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε Οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει, είπε στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε:  «Τολμάμε μαζί και αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την ανανεώνουμε, τη δυναμώνουμε, τη θωρακίζουμε.Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τις ελπίδες και τα όνειρα  όλων των Ελλήνων που αναζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα».  

Στόχος αυτής της συμφωνίας, όπως υπογράμμισε, είναι : 

Να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία,
Να φέρουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας,
Να βάλουμε τέλος στην κρίση και τα αδιέξοδα,
Να βγάλουμε τη χώρα από το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων, και ιδιαίτερα από το τέλμα, που την οδήγησε τους τελευταίους 15 μήνες η πιο ανίκανη, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εξάλλου για το τέλος της μεταπολίτευσης και έκανε λόγο για μια νέα μεταπολίτευση με κεντρική δύναμη τη Νέα Δημοκρατία. «Με αυτή τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού και τις μεγάλες διαψεύσεις κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Με τα μεγάλα επιτεύγματα αλλά και με το άσχημο τέλος του», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο όραμά του για το χτίσιμο μιας «Νέας Ελλάδας», όπως είπε.

Τρεις πρώην πρωθυπουργοί στο συνέδριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε έναν – έναν χωριστά τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (σ.σ. Κωνστ. Μητσοτάκη, Κωνστ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά) που παρευρέθηκαν στο συνέδριο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, ενώ αναφέρθηκε και στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή, που όπως υπογράμμισε: «Με τις δικές του καθοριστικές επιλογές οδήγησε την Ελλάδα στην ασφάλεια και την προοπτική της κοινότητας των ευρωπαϊκών κρατών. Θεμελίωσε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έφερε την Ελλάδα στην αγκαλιά των ανεπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών».

Σήμερα έχουμε το προνόμιο να είναι ανάμεσά μας τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος μας. 

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που νίκησε το λαϊκισμό. Που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ενώνοντας τους Έλληνες. Που προώθησε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ανέλαβε πολιτικό κόστος, αμφισβητήθηκε, αλλά έχει τη μεγάλη χαρά να βλέπει τις ιδέες του να δικαιώνονται  και τη μεγάλη συμβολή του να αναγνωρίζεται. Είχα την χαρά να τον υπηρετήσω ως ΟΝΝΕΔίτες.

Είναι μαζί μας ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος που ξανάδωσε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στη Νέα Δημοκρατία. Που συγκρούστηκε με συμφέροντα, που δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα της εξουσίας, που τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε εθνικά περήφανους με τη στάση του στο Βουκουρέστι. Είχα την τιμή να τον υπηρετήσω ως βουλευτής.

Είναι μαζί μας ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Που βρέθηκε, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός που το 2014 είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση υλοποιώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Είχα την ευθύνη να τον υπηρετήσω ως υπουργός. 

Είναι οι ηγέτες που διαδέχτηκαν άξιους προέδρους της παράταξης μας. Τον πρωθυπουργό της ευπρέπειας Γεώργιο Ράλλη, τον ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, τον δυναμικό Μιλτιάδη Έβερτ.

Και είναι βέβαια μαζί μας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανέλαβε την πορεία της Παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή εθνικής δοκιμασίας. Κράτησε την παράταξη ενωμένη και όρθια σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας. Του είμαστε ευγνώμονες.

Σας είχα πει ότι για μένα δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί στη Νέα Δημοκρατία. Το απέδειξα με τις πράξεις μου. Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία.  

Παράλληλα θέλοντας να δώσει το στίγμα του για τις αλλαγές στο κόμμα, άφησε αιχμές λέγοντας ότι: «Αφήνουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία όπως την ονειρευόμαστε».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κράτος απόν και τυχοδιωκτισμό και ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά».

«Και τους  τελευταίους μήνες δίπλα στην οικονομική κρίση βιώνουμε την πρωτοφανή απουσία του κράτους από εκεί που πρέπει να είναι παρόν.  

Πως θα μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί ότι αστυνομικές δυνάμεις γειτονικής χώρας θα επεμβαίνουν στην Ελλάδα του 2016; 

Πως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζητάμε να αναπτυχθεί δύναμη του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσει τις τρύπιες βάρκες των διακινητών του θανάτου;

Οι ευθύνες και οι παραλείψεις για όλα αυτά είναι εγκληματικές. 

Ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά» μας γύρισαν πολύ πίσω. 

Οι Έλληνες τους εμπιστεύτηκαν την ελπίδα τους αλλά καταλήξαμε να ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Πρώτα απ' όλα οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες». 

Θα βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι ακόμη και τώρα η χώρα μπορεί να βγει από την ασφυξία με τη ΝΔ.
«Ακόμη  και τώρα, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε 

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την ασφυξία και από το τέλμα

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη νέα μεταπολίτευση. 

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη θηλειά της επιτήρησης των δανειστών μας στα επόμενα χρόνια. Να πάρουμε επιτέλους τις τύχες της χώρας μας στα δικά μας χέρια.

Αφήνουμε πίσω την κρίση και τα λάθη του χθες. Ξεκινάμε να χτίζουμε την Ελλάδα του 2021. Την περήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Και στον αγώνα αυτό για τη νέα εθνική ανασυγκρότηση κανείς  δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να λείπει.
Το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Το συλλογικό και τον ατομικό. 

Σήμερα από το βήμα αυτό θέλω να πω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ξεκάθαρα ποιος είναι ο δρόμος που πορευόμαστε για να βάλουμε τέλος στην ασφυξία, να φέρουμε οξυγόνο και να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

Σήμερα από το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θέλω να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι, αν πορευτούμε με συνέπεια, το 2021 μπορούμε να έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας εισοδήματος που χάσαμε από την κρίση.  

Μπορούμε να έχουμε ποιοτικές δουλειές για  πολλούς. Η Ελλάδα να γίνει τόπος προσέλκυσης και όχι απώθησης των νέων της.  
Να έχουμε ισχυρούς θεσμούς, καινούργιο Σύνταγμα και να μοιραζόμαστε κοινές θεμελιώδεις αξίες. 

Η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στον πυρήνα μιας ασθενούς σήμερα Ευρώπης, στην ισχυροποίηση της οποίας θα συμβάλλει δημιουργικά.  

Όχι ως επαίτης αλλά ως ισότιμο μέλος.

Αλλά κυρίως να οικοδομήσουμε τη νέα μας ευημερία πάνω σε στέρεα θεμέλια. Αποκρούοντας τον άκρατο καταναλωτισμό και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση, όχι στον ατομικό πλουτισμό, αλλά στην συλλογική ευημερία».

Η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ 

Όπως τόνισε «την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαπερνούν «τα 5 Άλφα», Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας».

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν προοπτική.

Κάθε πολιτική μας έχει ως θεμέλιο την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

Η κυβερνητική μας πρόταση:
•στοχεύει στην Ανάπτυξη,
•στηρίζεται στην Αξιοκρατία,
•διασφαλίζει την Αλληλεγγύη όλων των πολιτών,
•εμφορείται από Αριστεία και 
•προάγει την Αξιοπιστία της χώρας εκτός αλλά και εντός συνόρων. 

Αλλαγή του καταστατικού

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στο συνέδριο επί του κατασταστικού, ανακοινώνοντας την θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο.

Αλλάζουμε την κομματική μας οργάνωση και αξιοποιούμε νέες μεθόδους επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να παρεμβαίνουν στα κοινά και να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις μας. Για αυτό δημιουργούμε ένα κόμμα.  Θα έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που θα βάλω θητεία στον εαυτό μου.

Όπως σημείωσε, αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το νέο μας καταστατικό.