Τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων «σε καμία περίπτωση» δεν συνιστούν τέταρτο μνημόνιο υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο του Ecofin στο Άμστερνταμ.

Τοποθετούμενος επί της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων (upfront) και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός. Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο.

«Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά  95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε:

Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό (automaticity), αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός.

Δείτε το βίντεο (στα Αγγλικά):