Αν δεν αφορούσε μέτρα και έναν ολόκληρο λαό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαστε μπροστά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα σκάκι...

Όλα ξεκίνησαν στο χθεσινό Eurogroup, εκεί όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έζησε αυτό που είχε ...αποφύγει στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είδε εκείνους που είχαν συνεδριάσει στο πλαίσιο του περίφημου Washington Club, να επαναλαμβάνουν τα σχέδιά τους για τη χώρα μας.

Ενώ κατ’ αρχήν οι εταίροι μας έδειξαν να ομονοούν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση, κάπου εκεί παρενέβη η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας πως με τα υφιστάμενα μέτρα οδηγούμαστε σε πλεόνασμα 1,5% και όχι 3,5% (όπως προβλέπουν οι Ευρωπαίοι). Τότε αντέδρασαν διάφοροι υπουργοί -«δορυφόροι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υποστήριξαν, «έχουμε θέμα». Οι ρόλοι ήταν εξ αρχής μοιρασμένοι μάλλον...

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τους εξήγησε ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας μας δεν επιτρέπει την ψήφιση νόμων –μέτρων που θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον. Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι βρήκε συμμάχους, συγκεκριμένα από το Νότο: Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία στάθηκαν πλάι μας –η τελευταία συν τοις άλλοις γιατί έχει το ίδιο νομικό σύστημα.

Στις ώρες που ακολούθησαν μετά το Eurogroup, η  Αθήνα είδε μια μεγάλη επιχείρηση επικοινωνιακής διαστρέβλωσης, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τις κυβερνητικές πηγές να απαντούν παραθέτοντας τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο Μνημόνιο, αυτό σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ισχύει», εμφανίστηκε να λέει ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

Ο οποίος, κατά την Αθήνα, στη μάχη που εκείνη δίνει με τους σκληρούς των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα, έδειξε «να κρατά ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Λαγκάρντ) και να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης των αποκλίσεων», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ή, με τα λόγια του Γ. Ντάισελμπλουμ, «το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμη προς συζήτηση», με τον ίδιο να αναγνωρίζει πάντως, στην επόμενη φράση των δηλώσεών του, ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι, και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup».

«Δεν μπορούμε», αναγνώριζε σε άλλο σημείο, «δεν πρόκειται -και ούτε καν επιθυμούμε- να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα». Συνεπώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «αυτό δείχνει που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες...».

Η οποία, επί τη ευκαιρία βγάζει... γλώσσα στο Βερολίνο θυμίζοντάς του ότι και στη Γερμανία υπάρχει ο αυτόματος εκείνος μηχανισμός, ο οποίος μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα κόβοντας από όλους τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Υπήρξε όμως και μια φρασούλα του Γ. Ντάισελμπλουμ που δεν πέρασε απαρατήρητη από κάποιους στην Ελλάδα: στην αναφορά του στο χρέος, μίλησε για παρεμβάσεις «εφόσον είναι αναγκαίες».

Η παρτίδα έχει όμως και τον... βασιλιά της: τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα δει την Άνγκελα Μέρκελ αύριο, Κυριακή, ίσως στην τελευταία συνάντηση που θα έχουν στη διάρκεια της Προεδρικής θητείας του. Το τι θα της πει, ουδείς γνωρίζει φυσικά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν φτάσει στο Λευκό Οίκο...