Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Νέα Δημοκρατία, καθώς όχι μόνον έχει εκλεγεί πρόσφατα και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ των... τάσεων του κόμματος καλά κρατούν.

Προφανώς, η μερίδα του λέοντος στη νέα Πολιτική Επιτροπή θα είναι... προεδρική, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία, η οποία – όπως λένε οι παλαιότεροι – είναι κόμμα «προεδρικό».

Ωστόσο και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές επιδιώκουν να έχουν τα δικά τους «πατήματα» στο νέο όργανο. Μάλιστα, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εσωκομματική διαδικασία εκλογής Προέδρου που προηγήθηκε έχει αλλάξει σημαντικά τους συσχετισμούς καθώς κάποιοι «παίκτες» κάνουν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά ενώ άλλοι επιστρέφουν από θέση ισχύος.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται στο γαλάζιο παρασκήνιο, τα αιρετά μέλη (οι υπόλοιποι θα είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι) της Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται να αυξηθούν σε 150, αντί των 100 που προβλέπεται στο προσχέδιο καταστατικού που παρουσίασαν οι προεδρικοί.

Την απόλυτη πλειοψηφία της Επιτροπής αναμένεται να ελέγξει η προεδρική φρουρά, πάνω στην οποία αναμένεται να αθροιστούν και τα 15 μέλη επιρροής της που διεκδικεί να αναδείξει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που επιστρέφει για τα καλά στα γαλάζια δρώμενα, μετά το 2009.

Αντίστοιχο αριθμό μελών στην Πολιτική Επιτροπή επιδιώκουν να εκλέξουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ήταν υποψήφιος στο Β' γύρο εξασφαλίζοντας το 48%, και ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν αντιπρόεδρος του κόμματος. Εις ότι αφορά τον τέταρτο υποψήφιο για την Προεδρία, τον Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (είχε εξασφαλίσει το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών) φέρεται να ελέγχει ένα σημαντικό αριθμό συνέδρων, κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, και επιδιώκει αυτή η δύναμη να αποτυπωθεί και στο νέο όργανο.

Από εκεί και πέρα και άλλα στελέχη, όπως ενδεικτικά οι Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κ. Χατζηδάκης (μέσα από τις γραμμές των μητσοτακικών) επιδιώκουν να περάσουν στελέχη στη νέα επιτροπή.

Εις ότι αφορά τα στελέχη επιρροής του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πληροφορίες κάνουν λόγο για μία λίστα 10 εκλεκτών ενώ η Σαμαρική πτέρυγα κινείται συντονισμένα τα τελευταία 24ώρα.

Από την Παναγή Κυριακού, πάλι, και το επιτελείο Καραμανλή διαμηνύεται ότι ουδεμία κινητοποίηση υπάρχει, χωρίς βέβαια να αποθαρρύνονται όσοι επιθυμούν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην αυριανή εκλογική διαδικασία για την Πολιτική Επιτροπή.