Με τη διεύρυνση των συνεργασιών, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, όπως και ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως είχε μια εγκάρδια συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία για να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε και με τον Κύπριο υπΕξ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Εξάλλου, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Κύπρου θα έχει «ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», αφού, όπως σημείωσε «οι απόψεις τους βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση».

Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξωτερική πολιτική, που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση και δη ο υπουργός Εξωτερικών, με όλο το επιτελείο του, τον βρίσκει σύμφωνο, σημειώνοντας πως πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν τη γραμμή, γιατί είναι σίγουρος ότι θα έχουν άριστα αποτελέσματα.

Ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «ο απόδημος ελληνισμός και η Εκκλησία της Ορθοδοξίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Και ως εκ τούτου και η συμβολή της Εκκλησίας Κύπρου στον ελληνισμό της διασποράς είναι τεράστια». Επίσης, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, η οποία θα συνέλθει στην Κρήτη τον Ιούνιο.

Ο υφυπουργός είχε συνάντηση και με τον επίτροπο προεδρίας, Φώτη Φωτίου, μετά την οποία ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας», που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για ανάληψη κοινών δράσεων, με εμπλοκή και της διασποράς.

Οι κύριοι Αμανατίδης και Φωτίου συζήτησαν για την αξιοποίηση των επιχειρηματιών της διασποράς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στη σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου, με συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών ακαδημαϊκών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι στόχος των δύο χωρών είναι να υπάρξει κατάληξη σε μνημόνιο συνεργασίας στα θέματα διασποράς, με Ισραήλ και Αρμενία αντίστοιχα. Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αμανατίδη και για θέματα εγκλωβισμένων, θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Ως προς το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της μη ουσιαστικής συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα για να δώσει πληροφορίες για τις περισυλλογές των νεκρών και τις μετακινήσεις οστών.

Ο Έλληνας υφυπουργός απότισε φόρο τιμής στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Τέλος , είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και πολιτιστικών συλλόγων.