Το πολυπόθητο μήνυμα που περίμενε η ελληνική πλευρά από το eurogroup δεν έφτασε ποτέ. Πλέον, η κατάσταση που διαμορφώνεται μόνο ρόδινη φαντάζει. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε επικίνδυνες ατραπούς, αφού μπροστά φαίνεται μόνο γκρεμός και πίσω μόνο ρέμα.

Ο γκρεμός μπροστά σημαίνει νέο, προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3.6 δις ευρώ ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Αν επιλέξει αυτό τον δρόμο, τότε εκτός από τη κοινωνική κατακραυγή, κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας γενικευμένης ανταρσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα όσα διαδραματίζονται στην διαπραγμάτευση. Η οπισθοχώρηση προς το ρέμα, μπορεί άμεσα να ξυπνήσει τον εφιάλτη του grexit και όλη την προσπάθεια των τελευταίων εφτά μηνών.

Έτσι, η κυβέρνηση αναζητά έναν τρίτο δρόμο που θα την οδηγήσει σε ασφαλές μονοπάτι, δηλαδή στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς την ψηφίσει των προληπτικών μέτρων. Η λύση στην εξίσωση μόνο εύκολη δεν φαντάζει. Αποτελεί όμως μονόδρομο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οριστικά, αφού έχει οριστεί νέο eurogroup για την Μεγάλη Πέμπτη, ενώ και τα χρήματα στα κρατικά ταμεία σιγά σιγά εξαντλούνται.

Έτσι, από σήμερα κιόλας, στο Μαξίμου άρχισαν να μελετούν τον τρόπο κατά τον οποίο και τα έκτακτα μέτρα θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου που επιστρέφουν για συζητήσεις στην Αθήνα, αλλά και ένα τρικ τέτοιο, ώστε ναι μεν αυτά να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά να μην ψηφιστούν από τη Βουλή πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του ανοίγματος της συζήτησης για το χρέος.

Αυτή η διαδικασία όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, έχει να κάνει με την ισχυρή τάση που υπάρχει στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και του κόμματος, η οποία υποστηρίζει πως αν οι δανειστές επιμείνουν στο να ζητάνε τα έκτακτα μέτρα, τότε καλό θα ήταν να τα περάσει μια άλλη κυβέρνηση που τα πιστεύει. Επειδή όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεχτούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, τότε η προσφυγή στις κάλπες θα μοιάζει αναπόφευκτη.