Το μήνυμα ότι η «κοινωνία αλλάζει το κόμμα» στέλνει το 10ο Συνέδριο της ΝΔ, καθώς η μεγάλη ζύμωση έγινε στο περιθώριο της κεντρικής εκδήλωσης, με το παράλληλο πρόγραμμα των Γραμματειών του κόμματος στις οποίες συμμετείχαν κυρίως μη μέλη της κεντροδεξιάς παράταξης. «Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο κάθε σύνεδρος να έχει το ρόλο του» έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του, αναφερόμενος στο στοίχημα που έχει βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ για άνοιγμα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Συμμετέχω στη ΝΔ» εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να πάρουν μέρος στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, περισσότεροι από 4.000 πολίτες και έπειτα από την ανταλλαγή email, 2.040 από αυτούς βρέθηκαν ως παρατηρητές στο Συνέδριο του κόμματος. Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε  το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη στη διεύρυνση της ΝΔ, είναι ότι ο ίδιος στη χθεσινή δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, μίλησε σε δύο εκδηλώσεις, εκτός προγράμματος.

Η πρώτη εκδήλωση είχε οργανωθεί από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, όπου μπροστά στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Κύπρου Αβέρωφ Νοεφύτου, με αφορμή την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «πως όταν υπάρχει βούληση, θέληση, σχέδιο και προγραμμα, μπορεί μια χωρα να βγει απο το μνημόνιο συντομότερα». Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Ιστούριθ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η δεύτερη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, έγινε σε «Εργαστήρι» της Γραμματείας Γυναικών, με θέμα «Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης», στο οποίο μίλησαν επίσης, η Μαριέττα Γιαννάκου, η Μαρία Σπυράκη, η Βέρα Παπαγγελοπούλου, συνιδρύτρια του jamjar και η Βάσω Κόλλια. Ενδιαφέρον είχαν και οι εκδηλώσεις της Γραμματείας Κοινωνικών Δικτύων, όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παραγωγικών Τομέων και Οργανωτικού.

Το πρόγραμμα είχε επιμεληθεί ο αν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έδινε το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στο γαλάζιο Συνέδριο και στο πρόγραμμα των Γραμματειών συμμετείχαν και μεγάλες ομάδες πρώην στελεχών του Ποταμιού από όλη τη χώρα, όπως από το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Θετικό άλλωστε για τη ΝΔ, είναι και το πρόσημο της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος από το βήμα του γαλάζιου Συνεδρίου μίλησε για την ανάγκη «κοινωνικών συμμαχιών», ενώ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την κεντροδεξιά παράταξη.