Την ολοκλήρωση των εσωτερικών αλλαγών στο κόμμα αλλά και την ενίσχυση του μηνύματος της Ν.Δ. προς την κοινωνία δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο απόηχο της ολοκλήρωσης του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος είδε τα αποτελέσματα για τη νέα Πολιτική Επιτροπή να επιβεβαιώνουν την ισχύ του στον κομματικό μηχανισμό ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει τη σύγκληση της νέας Πολιτικής Επιτροπής προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος Γραμματέας του κόμματος, που πιθανότατα θα είναι ο κ. Λευτ. Αυγενάκης. Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο μίας δεύτερης, «αντάρτικης» υποψηφιότητας, κάτι ωστόσο που δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό, καθιστώντας εφικτή την ανάδειξη του κ. Αυγενάκη ακόμη και δια βοής.

Ωστόσο, η εσωκομματική πτυχή είναι αυτή που προβληματίζει λιγότερο την ηγετική ομάδα, αν και οι ημέρες του συνεδρίου δεν ήταν χωρίς εντάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται πρωτίστως να εκμεταλλευτεί το 10ο Συνέδριο ως εφαλτήριο για την ενίσχυση της απήχησής του στην κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι το Συνέδριο «πνίγηκε» από την απεργία της ΠΟΕΣΥ στα ΜΜΕ, η «συμφωνία αλήθειας» που πρότεινε στους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης θα αποτελέσει το κυρίαρχο αφήγημα όλο το επόμενο διάστημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στην κορύφωσή της, διατυπώνοντας το αίτημα για εκλογές, και ελπίζοντας με αυτό να συσπειρώσει όσους δυσαρεστούνται από την παραμονή της δικομματικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν θα έχει καμία τύχη εάν επιλέξει να αποτελέσει την εναλλακτική λύση ή το μη χείρον... του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και η απόφαση να διατυπώνεται και ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία είναι ειλημμένη. Με μία διευκρίνιση, ωστόσο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ: η έννοια του θετικού δεν σημαίνει εξαγγελίες και χάιδεμα αυτιών αλλά πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις και ειλικρινή λόγο τόσο για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, όσο και για τις δυσκολίες που θα έχει αυτός ο δρόμος της λογικής, όπως επιλέγει να τον χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.«Η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία είναι ο κύριος εκφραστής, του χώρου της λογικής, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας. Είμαστε η πλειοψηφία που θα τραβήξει τη χώρα μακριά από το  βούρκο της παρακμής».