«Πυρά» εξαπολύουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατά της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να παραιτείται αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών.

Τόσο η Bild όσο και το πρακτορείο NtV αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους μέσα στο σαββατοκύριακο ότι ο Τσακαλώτος ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να ξεπεραστούν οι δικές του κόκκινες γραμμές, είναι εξοργισμένος με τις πιέσεις των δανειστών να μειωθεί το αφορολόγητο από τις 9091 στις 8181 ευρώ. Μάλιστα εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα να είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί ακόμα και εν μέσω των διαπραγματέυσεων με τους δανειστές.

Η Βild σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και μέλη της κυβέρνησης απειλούν με παραίτηση.

«Tην ώρα που η χώρα ξεμένει από χρήματα, η πολιτική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας απειλεί με παραίτηση», γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ο Τσίπρας μαζεύει και το τελευταίο ευρώ», αναφερόμενη στα αποθεματικά των ταμείων που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Γράφει ακόμα: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι πιστωτές της χρεοκοπημένης χώρας παίζουν πόκερ εδώ και μήνες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το νέο πακέτο βοήθειας. Φαίνεται όμως ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να παίζει τζογάρει».

Tagesspiegel: Θα υπάρξει σίγουρα κούρεμα

«Θα υπάρξει σίγουρα ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, στο οποίο αναφέρει ότι «απλά δεν θα ονομαστεί έτσι, αλλά κάπως αλλιώς».

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει εν συνεχεία ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ένα κούρεμα «είναι σωστή», και προσθέτει ότι «οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν είναι τόσο μεγάλες».

«Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα» τονίζει στο δημοσίευμά της η Tagesspiegel.

Handelsblatt: Ο Τσίπρας ζει ένα deja-vu

«O Αλέξης Τσίπρας ζει ένα deja-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της, συγκρίνοντας την πολιτική κατάσταση στη χώρα σήμερα, με το περσινό καλοκαίρι.

Η εφημερίδα αναφέρει:

Όπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως αυτή τη φορά δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε με τα πολλά σχέδια. Και οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις ημερομηνίες της αξιολόγησης και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.