Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, αυτήν την εβδομάδα, για να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν ξέρω αν θα συναντηθούμε την Πέμπτη. Ακόμη εργαζόμαστε επ’αυτού», σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς. 

Στο μεταξύ, το πρακτορείο σε άλλο του δημοσίευμα, τονίζει πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας αυτή την εβομάδα.

Σε σημερινό δημοσίευμά του, με αφορμή τον νέο γύρο επαφών που ξεκίνησε σήμερα, αναφέρει ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαϊου. Αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι ελάχιστες».

Σημειώνει πάντως ότι «εάν υπάρξει συμφωνία οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει».

Το Reuters τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν σε περίπτωση συμφωνίας, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά η εύρεση επιπλέον περικοπών- ακόμη και «έκτακτων»- θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εύθραυστη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ και απέφυγε να σχολιάσει για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

«Η διεξαγωγή Eurogroup την Πέμπτη, αποτελεί απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup», είπε η Μπράιντχαρτ και πρόσθεσε ότι «οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».

Όσο αφορά στα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τους πιστωτές και τόνισε ότι «είναι πρόωρο να σχολιάσω τις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών σχετικά με τη δέσμη των προληπτικών μέτρων».