Από μια κλωστή κρέμεται η διαπραγμάτευση στα επόμενα κρίσιμα 24ωρα και ως το Eurogroup της Πέμπτης (στο βαθμό που αυτό συγκληθεί, γιατί ο Β. Σόιμπλε φρόντισε χθες να αφήσει αμφιβολίες και για αυτό, σε μια προφανή άσκηση πίεσης...).

Αλλά από μια κλωστή κρέμεται συνακόλουθα και η κατάσταση στη χώρα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να στερεύουν μέρα τη μέρα ενόψει και των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων του καλοκαιριού, γεγονός που επαναφέρει από την πίσω πόρτα τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων... 

Η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο χθες θύμιζε «διάλογο κωφών», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τις συζητήσεις στο Χίλτον. Και τούτο γιατί, η μεν κυβέρνηση δέχεται τον αξιόπιστο εκείνο μηχανισμό που αυτόματα θα βάζει περιορισμούς μόλις διαπιστωθούν παραβάσεις, οι δε δανειστές εμμένουν να ζητούν συγκεκριμένα μέτρα τώρα. Υπάρχει όμως, ακόμη, διάσταση και στην ουσία των πρόσθετων μέτρων: η Αθήνα προκρίνει τον «κόφτη» στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων (περίπου 5%), όταν οι εταίροι μας και κυρίως το ΔΝΤ (και πάλι) ζητούν πολύ σκληρά μέτρα. Στη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, μέτρα που δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να «ανασάνει», είναι η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου. 

Την ίδια στιγμή το επικοινωνιακό επιτελείο ήρθε χθες αντιμέτωπο με πολλά σενάρια, κάποια από το εξωτερικό σημειωτέων. Εκλογές, δημοψήφισμα, παραίτηση του Ε. Τσακαλώτου ήταν μερικά από αυτά. Όσον αφορά το τελευταίο, τη θέση δηλαδή του υπουργού Οικονομικών στο υπουργικό σχήμα, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να στερηθεί τις υπηρεσίες του Ε. Τσακαλώτου στον ανασχηματισμό, όπως έγραφε χθες το newpost.gr. 

Όπως επίσης εύλογο θα ήταν να θέλει και ο ίδιος να παραμείνει εν αναμονή των καλύτερων ημερών στην εθνική οικονομία. Πόσο μάλλον που ο Ε. Τσακαλώτος τις ώρες αυτές που διανύουμε, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και στη διαπραγμάτευση αλλά και με τις επαφές που αναμένεται να έχει με ομολόγους του σήμερα και αύριο. 

Όσον αφορά, τέλος, τις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν η αξιολόγηση κλείσει, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές. Αν δεν κλείσει πάλι, τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του...