Στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, που αναδείχθηκε από το Συνέδριο, δίνει ραντεβού ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να κλείσει και το τελευταίο, τυπικό, εσωτερικό μέτωπο και να επικεντρωθεί στην, υψηλών τόνων, κριτική προς τον Πρωθυπουργό. 

Η ανάδειξη του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, θέση για την οποία προαλείφεται ο βουλευτής Ηρακλείου και εξ αυτών που στήριξε σταθερά την υποψηφιότητα Μητσοτάκη Λευτέρης Αυγενάκης. Μένει να διαπιστωθεί εάν απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του κ. Αυγενάκη θα υπάρξει και άλλη πρόταση υποψηφίου, κάτι που μέχρι χθες δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες, και, φυσικά, εάν στηθούν κάλπες. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τις τελευταίες φορές υπήρξαν διαδικασίες με έναν και μόνον υποψήφιο, με αποτέλεσμα η ανάδειξή του να γίνεται δια βοής, χωρίς δηλαδή να καταγράφονται ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνεδρίαση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει, προεκλογικά, ο κ.Μητσοτάκης. 

Όντως, σε διάστημα 111 ημερών πέτυχε να αλλάξει οργανωτικά το κόμμα και, πλέον, το βάρος πέφτει στον πολιτικό λόγο. Οι πρώτοι 25 άξονες προγράμματος, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, αποτελούν μόνον το ορεκτικό καθώς, παρά τα όποια προβλήματα, η γραμμή που έχει δοθεί στα μέλη και τους τομείς που ασχολούνται με το πρόγραμμα τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον κ. Κ. Χατζηδάκη είναι να μην αναμένεται η διαμόρφωση όλου του προγράμματος αλλά να επιταχυνθεί η επεξεργασία όσων σημείων θεωρούνται ώριμα (σ.σ. μετά το Πάσχα αναμένεται και η πρόταση προγράμματος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού) ώστε, σταδιακά, να ενισχύεται η προγραμματική φαρέτρα του κόμματος. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, εφεξής, να πολιτευτεί με ένα διττό στόχο. Αφενός να παρουσιάζει τις προτάσεις της Ν.Δ., ενισχύοντας την άποψη ότι το κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει ακόμη και ευθύνες που δεν του αναλογούν, και αφετέρου να διατηρήσει σταθερά υψηλούς τους τόνους απέναντι στον κ. Τσίπρα. Ο χαρακτηρισμός «ριφιφί» που χρησιμοποίησε η Συγγρού για τη νέα αφαίμαξη των ταμείων οργανισμών του Δημοσίου προκειμένου να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς είναι χαρακτηριστική. Υψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη θα παραμείνει και το αίτημα για εκλογές, καθώς στο επιτελείο του εκτιμούν ότι αρχίζει πια να απηχεί στην πλειοψηφία των πολιτών.

«Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε τα πάντα για να φύγουν» απάντησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου, σε όσους αμφισβητούν την επιλογή του να ζητήσει εκλογές: «Ακολουθήσαμε πάντα θεσμική και υπεύθυνη συμπεριφορά, γιατί αυτό επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες μας. Το περασμένο καλοκαίρι εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογούσε. Αλλά ως εδώ! Γιατί απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες».