Η σημερινή ημέρα είναι αυτή που εν πολλοίς θα καθορίσει το μέλλον των διαπραγματεύσεων και θα δείξει κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Χθες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Χίλτον δεν σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος. Η κυβέρνηση, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενημέρωσε την πλευρά των δανειστών ότι βάση του ελληνικού θεσμικού νομικού πλαισίου, η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν είναι δυνατή.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως λύση μπορεί να βρεθεί με την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού περιστολής δαπανών, η οποία θα κόβει ακαριαία δαπάνες, αν και όποτε χρειαστεί. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει με κάθε κόστος την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο θα συναντούσε την σφοδρή αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να κλείσει σήμερα όλο το πακέτο των βασικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup για τη Μεγάλη Πέμπτη. 

Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών. Στο χέρι τους είναι αν θα αποδεχθούν την κυβερνητική θέση για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών», προχωρώντας την αξιολόγηση ή αν θα εμφανιστούν έτοιμοι να τραβήξουν το σχοινί, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.