Σαν εβδομάδα των Παθών παρομοιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ ο διεθνής Τύπος παραλληλίζοντας την Μεγάλη εβδομάδα με τις δύσκολες ημέρες για τη διαπραγμάτευση.

Όπως τονίζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung: «Την Κυριακή οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Όμως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέτος η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ.

Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό».

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

«Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση» καταλήγει.

Από την άλλη πλευρά η Stutgarter Nachrichten σχολιάζει τη νέα προληπτική γραμμή μέτρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018, βάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δεινή θέση. "Βέβαια οι θεσμοί προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι υποσχόμενοι ότι αμέσως μόλις ψηφιστούν τα μέτρα, θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους - αγαπητό θέμα για τον Τσίπρα - αλλά μεγάλες παραχωρήσεις δεν πρέπει να περιμένει, μιας και ήδη τα επιτόκια μέχρι το 2022 είναι ήδη πολύ χαμηλά", που διαβλέπει κίνδυνο πρόωρων εκλογών λόγω της οριακής πλειοψηφίας 3 εδρών που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή.

"Ο έλληνας πρωθυπουργός ρέπει σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, όταν αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο", σχολιάζει η ίδια εφημερίδα μην αποκλείοντας σενάρια όπως ακόμη και προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα "για να αφήσει ο Τσίπρας και πάλι τις αποφάσεις στο λαό".

Σε κάθε περίπτωση το όλο κλίμα θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα Grexit εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

"Όμως οι Έλληνες δεν ενημερώνονται για τις πιέσεις των ξένων δανειστών και τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, γιατί οι δημοσιογράφοι απεργούν, ειδήσεις δεν υπάρχουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και εφημερίδες δεν κυκλοφορούν", επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, αναφέροντας την πιθανότητα να απεργήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι σιδηροδρομικοί, και μάλιστα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι προεξοφλούν, ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία η Αθήνα θα καταφέρει να μαζέψει χρήματα μέχρι τον Ιούνιο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το οποίο μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πρέπει να εμβάσει νέα δόση 450 εκ. ευρώ, ενώ στις 20 του ίδιου μηνός θα πρέπει να εμβάσει άλλα 2,3 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.