Επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την έντονη διαφωνία που υπάρχει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα του πλεονάσματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ουάσινγκτον αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat που εμφανίζουν υπερκάλυψη των στόχων εκ μέρους της Ελλάδας. 

Ως προς την ψήφιση προληπτικών μέτρων που ζητά το Eurogroup, κυβερνητικές πηγές εποισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, ενώ αντιπροτείνουν έναν μηχανισμό αυτόματων περικοπών σε δαπάνες, εάν και εφόσον εντοπίζονται αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, το Μαξίμου αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που επιμένει "ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος".

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.    

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

"Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς" υπογραμμίζει το Μαξίμου και σημειώνει ότι:

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι: α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι έχει επέλθει ήδη συμφωνία για τα μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο, ήτοι 3% του ΑΕΠ, και θα φέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Εξηγούν, παράλληλα, ότι τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα ληφθούν σταδιακά τα επόμενα 2,5 χρόνια, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ.

"Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση" τονίζει η κυβέρνηση σε ενημερώτικό της σημείωμα.