Να προχωρήσει αυτόματα σε περικοπές δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι προσφέρθηκε η Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της συνεχίζονται προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία έχει σκαλώσει στις διαφωνίες σχετικά με το αν οι υφιστάμενες περικοπές είναι αρκετές ώστε η Ελλάδα να φτάσει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Η χρεωμένη Ελλάδα, η οποία πέρυσι υπέγραψε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δις. ευρώ, συμπληρώνει το Reuters χρειάζεται άμεσα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί των μεταρρυθμίσεων ώστε να απελευθερωθεί οικονομική βοήθεια 5 δις ευρώ και να αποπληρωθούν δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που ωριμάζουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Το δημοσίευμα επιβεβαίωνεται και από την κυβέρνηση καθώς, προκειμένου να μην προχωρήσει στην νομοθέτηση των λεγόμενων προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος διαμηνύοντας πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές νομικό σύστημα, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.