current views are: 7

26 Απριλίου 2016
Δημοσίευση16:11

Επίθεση φορέων κατά ασφαλιστικού – Μπούτας: Πάρτε το πίσω αν θέλετε να πάτε στα χωριά σας

Τα μαζικά πυρά των φορέων συγκέντρωσε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής.

Δημοσίευση 16:11’

Τα μαζικά πυρά των φορέων συγκέντρωσε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής.

Τα μαζικά πυρά των φορέων συγκέντρωσε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι κοινωνικοί φορείς ζήτησαν την απόσυρση του ασφαλιστικού, το οποίο τελικά ψηφίστηκε επί της αρχής.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος τόνισε:

Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Προς το συμφέρον σας θα είναι. Θα μπορεί και κανένας βουλευτής σας να πάει στα χωριά αλλιώς δεν πρόκειται να πατήσει κανένας απ΄ ότι βλέπω.

Από την πλευρά του, ο ροεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κατεδαφίζει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ζήτησε την απόσυρσή του. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσιουμπέλης «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους». 

Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.

Για τον κίνδυνο με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς και στους δανειστές μίλησε για ενίσχυση των διαλυτικών φαινομένων και επιτάχυνση της διάρρηξης του κοινωνικούς ιστού με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος εκλήθη έπειτα από αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά τόνισε πως «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω.

Επεσήμανε, δε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του Ασφαλιστικού:

  • Αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων,
  • Της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,
  • Της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,
  • Της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και
  • Της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».

σχετικα αρθρα