Η ώρα που κάποιοι υπολόγιζαν πως θα φτάσει, η ώρα της κορύφωσης της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι πλέον προ των πυλών. Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει στις Βρυξέλλες αίτημα για Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. 

.Έχει μάλιστα προγραμματισθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για σήμερα το πρωί για την επισημοποίηση του αιτήματος. Με την Αθήνα να έχει στη φαρέτρα της ένα μεγάλο επιχείρημα, όπως θα πει ο Αλ. Τσίπρας στον Ντ. Τουσκ: την τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. 

Είχε προηγηθεί η διαπίστωση του χάσματος κυρίως σε ό,τι αφορά τα επιπλέον μέτρα που ίσως χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση δυο χρόνια μετά, διαπίστωση που έγινε σε δυο δόσεις. Πρώτα, στη διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια στην Αθήνα και μετά στην τηλε-διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ήταν δεδομένο εκ των προτέρων άλλωστε ότι Eurogroup δεν επρόκειτο να συγκληθεί, αν δεν έχει από πριν εξασφαλιστεί η συμφωνία στη μορφή των μελλοντικών περιοριστικών πολιτικών στο βαθμό, φυσικά, που κριθεί αναγκαία η λήψη τους. 

Κυβερνητικά στελέχη υπερασπιζόμενα τη λογική του «κόφτη» των δαπανών, θύμιζαν ότι υπάρχει ήδη οπλοστάσιο, όπως έχει θεσπιστεί από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Οικονομικών «καταρτίζει σχέδιο διαρθρωτικών ενεργειών, το οποίο υποβάλλει στη Βουλή προς ψήφιση, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου». 

Επί της ουσίας, το σχέδιο αυτό «καθορίζει τη διορθωτική περίοδο εντός της οποίας πρέπει να διορθωθούν οι αποκλίσεις. Καθορίζει ετήσιους στόχους δημοσιονομικών δεικτών που πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις, αφού ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερες αποκλίσεις από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο ή από την πορεία προσαρμογής προς αυτόν, οδηγούν σε μεγαλύτερες διορθώσεις. 

(Τέλος) καθορίζει την έκταση και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες που πρέπει να ληφθούν ώστε να διορθωθούν οι αποκλίσεις, καθώς και τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης που αυτές αφορούν... κάθε παρέμβαση πρέπει να κοστολογείται». 

Ειδικότερα, «στις παρεμβάσεις δίνεται προτεραιότητα στις περικοπές δαπανών (με εξαίρεση τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους)», εξάλλου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αξιολογεί κατά πόσο «η αναλογία των περικοπών των δαπανών είναι η ενδεδειγμένη και κατά πόσο αυτές είναι ρεαλιστικές και επαρκείς». 

Εργαλεία υπάρχουν, αρκεί προφανώς, να θέλει κανείς να τα χρησιμοποιήσει.