Για αυξημένη πιθανότητα προσφυγής σε εκλογές ομιλούν όλο και περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς το σήριαλ της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών» μοιάζει να μην φτάνει σε κάποιο φινάλε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα το μεσημέρι συγκαλεί την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εκλεγεί ο κ. Λευτ. Αυγενάκης ως νέος Γραμματέας του κόμματος, εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός έχει όλα τα σενάρια ανοικτά μπροστά του ενώ κρίνοντας και από όσα έχουν εξομολογηθεί κατά το παρελθόν άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, θεωρεί ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις πραγματικές σκέψεις του κ. Τσίπρα. Στη Ν.Δ. συνεχίζουν να θεωρούν πιθανότερη εξέλιξη την υπογραφή της συμφωνίας, παραπέμποντας τις όποιες πολιτικές εξελίξεις το Σεπτέμβριο. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούν, εντάσσονται τόσο οι επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης - «προπαγάνδα» τη χαρακτηρίζει η ΝΔ – όσο και οι δραματικοί τόνοι κυβερνητικών στελεχών προς ξένα media ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας εγκαίρως η χώρα οδηγείται στην πτώχευση.

Πλην όμως τις τελευταίες ημέρες, αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ιδιαιτέρως πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών ή ακόμη και διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής επαναλαμβάνοντας τη σκληρή κριτική για τον κ. Τσίπρα και το αίτημά του για παραίτηση της κυβέρνησης. Παράλληλα, θα ζητήσει από τα στελέχη του κόμματος να δραστηριοποιηθούν στον απόλυτο βαθμό προκειμένου να προσεγγίσουν όλους αυτούς τους πολίτες που απεχθάνονται τα άκρα και το λαϊκισμό και θα μπορούσαν να συμπορευτούν πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα εκλογικό ενδεχόμενο λειτουργεί, πάντοτε, συσπειρωτικά για τα κόμματα, ειδικά όσα διεκδικούν την εξουσία. Και σε αυτό – παράλληλα με τη δυναμική της δικής του πρόσφατης εκλογής – επενδύει και ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε και στο Συνέδριο διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο Πρόεδρο δεν υπάρχει. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα με την, πιθανότατα δια βοής, ανάδειξη του Λευτ. Αυγενάκη στη θέση του Γραμματέα, υποψηφιότητα που στήριξαν με τις υπογραφές τους σημαίνονται στελέχη όλων των γαλάζιων τάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο βουλευτές και υπουργοί της περιόδου Σαμαρά κινήθηκαν προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες μιας δικής τους υποψηφιότητας, προσπάθεια ωστόσο που έπεσε – όπως αποδείχθηκε – στο κενό.