Και ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα έφτασαν σε αδιέξοδο. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό που θα κόβει ακαριαία δαπάνες από κωδικούς του προϋπολογισμού, δεν ικανοποίησαν τους δανειστές και έτσι αποφασίστηκε πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Νωρίτερα, από το οικονομικό επιτελείο υποστήριζαν πως η ελληνική πλευρά έκανε τις καλύτερες δυνατές προτάσεις, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετηθούν υποθετικά μέτρα. Διότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και γιατί μια τέτοια κίνηση θα έμοιαζε με πολιτική αυτοκτονία. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Πρωθυπουργού "η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου που πόνταρε πολλά στο γεγονός πως οι συζητήσεις για το πακέτο των 5.4 δις ευρώ έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Πλέον, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ζυγίσουν καλά τις επόμενες κινήσεις τους χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.  

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου και θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ακόμη και εντός της εβδομάδας, για να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Πάντως, στην κυβέρνηση προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, υποστήριζοντας πως καλό θα ήταν να περιμένουμε την ολοκλήρωση των επαφών του Πρωθυπουργού. Όμως, πλέον όλοι τους αναγνωρίζουν πως η αρνητική τροπή που έλαβε η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση τους να λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα από την στιγμή που δεν τα πιστεύει.