Ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης για την Ελλάδα, χωρίς τις παράλογες νέες επιβαρύνσεις που ζητεί το ΔΝΤ, πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ.

Κατά την τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι "η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα" και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. 

"Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα μέτρα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε" είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στην κατεύθυνση που έθεσε σχεδόν ταυτόχρονα και ο Ντόναλντ Τουσκ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, τηρώντας αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Άλλωστε, στους κόλπους της Κομισιόν υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι κάποιοι θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση, με στόχο την συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Όπως λένει οι ίδιες πηγές, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουν νέο κλίμα αναταράξεων, με αιχμή τόσο το ελληνικό ζήτημα όσο και το Brexit και το προσφυγικό που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση του eurogroup.