current views are: 9

27 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:41

Tο… blame game ξανά στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης

Το γνωστό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης -όταν, φυσικά, αυτή δεν βαίνει ομαλώς- το …blame game, αναμένεται να επανέλθει σήμερα στο προσκήνιο.

Δημοσίευση 11:41’

Το γνωστό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης -όταν, φυσικά, αυτή δεν βαίνει ομαλώς- το …blame game, αναμένεται να επανέλθει σήμερα στο προσκήνιο.

Το γνωστό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης -όταν, φυσικά, αυτή δεν βαίνει ομαλώς- το… blame game, αναμένεται να επανέλθει σήμερα στο προσκήνιο.

Με την ελληνική πλευρά να κατηγορεί κατά κύριο λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (και λιγότερο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) ότι επιχειρεί να φέρει στο τραπέζι άλλη συμφωνία από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, η τήρηση της οποία δεσμεύει όμως όλα τα μέρη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι σε μια στιγμή κατά την οποία επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων πολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση κατηγορεί την ΝΔ ότι ταυτίζεται με το Ταμείο. 

«Εδώ και τρεις μήνες», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «το ΔΝΤ κωλυσιεργεί συνεχώς. Φάνηκε και στις διαρροές των  wikileaks. Όλη η ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup πέφτει σε αυτούς και την επιμονή του Σόιμπλε να τους θέσει στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας». 

Στον αντίποδα, «η ελληνική πρόταση για μηχανισμό εξισορρόπησης αντί προληπτικών μέτρων, είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Αντίθετα η άρνηση του ΔΝΤ να το αποδεχθεί, φανερώνει ότι δεν τους νοιάζει να πιάσουμε τους στόχους, αλλά να εφαρμόσουμε άλλο πρόγραμμα από αυτό που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο με 2/3 περισσότερα μέτρα. Οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις». 

Στον επίλογο της κυβερνητικής διαρροής βρίσκει κανείς την επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, και τούτο γιατί «η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ. Επικοινωνιακά πατά σε δυο βάρκες, φωνάζοντας πότε ‘τα δώσανε όλα’ και πότε ‘μας πάνε στα βράχια».


σχετικα αρθρα