Τη θέση του Βερολίνου ότι χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις επανέλαβε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην ακύρωση του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup» υπενθύμισε και σημείωσε ότι «το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει, ώστε αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα».

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup λαμβάνει τις αποφάσεις, συνέχισε, ενώ όσον αφορά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε πρόοδος στους τέσσερις βασικούς τομείς της αξιολόγησης, ενώ συμφωνήθηκε ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού».

Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, κατέληξε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο» όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο».