Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης που ως γνωστό κολλάει στα μέτρα – κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που το ΔΝΤ ζητεί να νομοθετηθούν άμεσα, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων.

Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε πως η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, τονίζοντας πως η Κομισιόν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση του κολεγίου, φέρεται να τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. 

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα μέτρα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε» είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup

«Μένει στην Αθήνα το κουαρτέτο»

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αναβολή του Eurogroup δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ ήταν πολύ μικρό.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εφεδρικών μέτρων, ωστόσο τόνιζαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.