Την προσεχή Τρίτη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup που θα εξετάσει την πορεία της αξιολόγησης αλλά και τα μέτρα – κάβα που ζητεί να νομοθετηθούν άμεσα το ΔΝΤ, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έπειτα από ένα έντονο παρασκήνιο και μία σειρά σκληρών δηλώσεων και τοποθετήσεων από ευρωπαίους παράγοντες. Όπως δείχνουν οι δύο ηχηρές παρεμβάσεις Γιουνκέρ και Τουσκ, αλλά και το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων, υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Μετά την απόρριψη του αιτήματος Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πειστούν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στη συζήτηση για τον μηχανισμό επιβολής των «εφεδρικών» μέτρων και να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση το συντομότερο δυνατό.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως το απόγευμα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή στο νέο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης που προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ.

Ενδεχομένως η πιο σημαίνουσα παρέμβαση ήρθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, κατά την τοποθέτησή του στο κολέγιο των επιτρόπων φέρεται να τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να τόνισε πως ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων. Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε πως η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, τονίζοντας πως η Κομισιόν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».