Διπλό «nein» ήρθε σήμερα από το Βερολίνο στον απόηχο του αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό θέμα, μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Την ίδια θέση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δηλαδή δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης συμβουλίου κορυφής της Ευρωζώνης, εξέφρασε, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στο σημερινό κυβερνητικό briefing και σε ερώτηση, γιατί έσπευσε να αντιδράσει πρώτος ο κ. Σόιμπλε σε ένα θέμα αρμοδιότητας της καγκελαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέμπεμψε στην ιδιαίτερα στενή συνεργασία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την καγκελάριο.

Επί της ουσίας ο κ. Ζάιμπερτ υιοθέτησε και από πλευράς καγκελαρίου τα όσα είπε νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που δίνει συγκεκριμένο ρόλο στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup. «Σε αυτή παραμένουμε σταθεροί», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο briefing η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις στην κατηγορηματική αντίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου κρυφής της ευρωζώνης ανατρέχοντας στο θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι το Eurogroup, και στις δηλώσεις του επικεφαλής του.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup» υπενθύμισε και σημείωσε ότι «το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει, ώστε αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα».

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup λαμβάνει τις αποφάσεις, συνέχισε, ενώ όσον αφορά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε πρόοδος στους τέσσερις βασικούς τομείς της αξιολόγησης, ενώ συμφωνήθηκε ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού».

Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, κατέληξε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.