Στοιχεία για τα πεπραγμένα της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου αφίχθησαν 517 λέμβοι οι οποίες υπολογίζεται ότι μετέφεραν συνολικά 25.871 πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου τα συμμαχικά πλοία εντόπισαν 30 λέμβους εκ των οποίων οι 20 αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε επίσης αναφορά της Συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία, από την έναρξη της δραστηριότητας και των περιπολιών των πλοίων του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Λέσβου (από 8 Μαρτίου 2016) και της Χίου (από 21 Μαρτίου 2016) έχει καταγραφεί η άφιξη στην Ελλάδα 58 λέμβων με μετανάστες από τις οποίες οι 18 εντοπίστηκαν αρχικά από σκάφη της συμμαχικής δύναμης.

Αντίστοιχα στην Τουρκία επέστρεψαν 35 λέμβοι από τις οποίες, οι 11 μετά από αρχική αναφορά των Συμμαχικών πλοίων.

Την περίοδο από τις 9 Μαρτίου και έως τις 18 Απριλίου οι ελληνικές Αρχές έχουν ειδοποιηθεί 26 φορές από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι Τουρκικές 37 και η Frontex εννέα.