current views are: 10

27 Απριλίου 2016
Δημοσίευση18:50

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα το Eurogroup για την Ελλάδα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – τη μεθεπόμενη το αργότερο- θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δημοσίευση 18:50’

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – τη μεθεπόμενη το αργότερο- θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – τη μεθεπόμενη το αργότερο- θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν ως προς την αξιολόγηση.

«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», υποστήριξε.

Εκτίμησε ταυτόχρονα πως κάθε μέρα που περνάει, Ελλάδα και θεσμοί θα έρχονται πιο κοντά και θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του χρέουςΣύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος «θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Σαπέν έκανε ορισμένες διευκρινίσεις. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (…). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες –προερχόμενες από τις Βρυξέλλες– βάσει των οποίων το έκτακτο Eurogroup θα συνεδρίαζε πιθανότατα την προσεχή Τρίτη, στον απόηχο ενός έντονου παρασκηνίου και μίας σειράς σκληρών δηλώσεων και τοποθετήσεων από ευρωπαίους παράγοντες για τη στάση του ΔΝΤ.

Ενδεχομένως η πιο σημαίνουσα παρέμβαση ήρθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost, κατά την τοποθέτησή του στο κολέγιο των επιτρόπων φέρεται να τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να τόνισε πως ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων. Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε πως η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, τονίζοντας πως η Κομισιόν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».


σχετικα αρθρα