Παρά τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του τελευταίου 24ωρου, από τις Βρυξέλλες δεν έχει βγει ακόμη «λευκός καπνός» για την διεξαγωγή ενός έκτακτου eurogroup που θα προσπαθήσει να κλείσει μια και καλή το ελληνικό ζήτημα. 

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται ανένδοτη απέναντι στις απαιτήσεις των θεσμών για την νομοθέτηση συγκεκριμένων, προληπτικών μέτρων, έχοντας οχυρωθεί πίσω από την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Με το δίδυμο ΔΝΤ-Σόιμπλε να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο στρατόπεδο των δανειστών, η κυβέρνηση επιχείρησε έναν ελιγμό ώστε να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό που βρεθεί, χρησιμοποιώντας για ακόμα μία φορά το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης. 

Μέχρι στιγμής, τα ελληνικά αιτήματα βρίσκουν ανταπόκριση από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, που εξακολουθούν να αποτελούν τους πιστότερους συμμάχους της Αθήνας καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σήμερα θα ξεκινήσει και νέο γύρο πολιτικών επαφών, αναζητώντας ευήκοα ώτα για τις ελληνικές θέσεις.  

Ταυτόχρονα με τις επαφές που πραγματοποιούσε με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι απεσταλμένοι της στο Χίτλον, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσπαθούσαν να βρουν σημείο επαφής με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα. 

Παράλληλα με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών που υπονομεύουν την διαπραγμάτευση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα που στέλνουν στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής είναι σαφές: «Ως εδώ, ούτε βήμα πίσω από την συμφωνία του καλοκαιριού».  Πάντως, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο διευθυντής της Κώστας Ζαχαριάδης, που έχουν αναλάβει να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθησυχάζουν τους βουλευτές, λέγοντας τους πως οι δικές τους κόκκινες γραμμές είναι ίδιες με αυτές της κυβέρνησης.