Σε εκλογικό συναγερμό έχει τεθεί η Νέα Δημοκρατία καθώς στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγάλει από το συρτάρι το σενάριο των εκλογών. 

Παρά το γεγονός ότι γαλάζια στελέχη ερμηνεύουν τις σχετικές δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη χθεσινή επιλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη να μην αποκλείσει ρητώς το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ως προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και, παράλληλα, να δοθεί η εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει, για μία ακόμη φορά, να αιφνιδιάσει είναι ισχυρή. 

Το τί θα πράξει ο Πρωθυπουργός αποτελεί σταθερό αντικείμενο ανάλυσης στον πρωϊνό καφέ της Συγγρού αλλά και στις συζητήσεις που έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παράγοντες της πολιτικής αλλά και της οικονομικής ζωής ενώ το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί βήμα προς βήμα τα χνάρια του 2015 (που είχαν ως κατάληξη το δημοψήφισμα, την επιβολή capital controls, ένα νέο μνημόνιο και εκλογές) αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού, όχι μόνον ως προς τις προθέσεις του Μαξίμου αλλά, κυρίως, ως προς τις συνέπειες που συνεπάγεται για την οικονομική ζωή. 

Με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρουν να προηγείται – ακόμη κι αυτή που δημοσιοποίησε η Αυγή προ ημερών – ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες εμφατικά το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γαλάζια στελέχη επεδίωκαν να «κάψουν» κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσουν μία νέα προσφυγή σε δημοψήφισμα ως το χειρότερο σενάριο. Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προκρίνει, σε περίπτωση κυβερνητικής κατάρρευσης, το σενάριο των εκλογών, εκτιμώντας ότι θα τις κερδίσει. Εξ άλλου είναι προφανές ότι ο ίδιος επιθυμεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να λάβει δυσάρεστα μέτρα, να έχει την ευχέρεια χειρισμών με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και τον ίδιο Πρωθυπουργό, παρά να εμπλακεί σε ένα οικουμενικό σχήμα που θα είχε ως αποτέλεσμα η Ν.Δ. και να σωρεύει πολιτικό κόστος και να είναι δέσμια μίας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, όπως ομολογούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, αρκετοί γαλάζιοι, ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι τόσο σύντομες, εκτιμώντας ότι οι όποιες καθώς θα προτιμούσαν, πριν από όποια εκλογή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να είχαν χρεωθεί το κόστος των επιλογών τους και της υλοποίησης των σκληρών μέτρων που αυτές προκάλεσαν.