Σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο τοπίο μετατρέπεται η διαπραγμάτευση με τα μέτρα  «κάβα» που πρώτο έθεσε στο τραπέζι το ΔΝΤ να αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο και για τους ευρωπαίους εταίρους. 

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Newpost ήταν ξεκάθαρος πως η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί αυτό το πακέτο των μέτρων. 

«Αυτό που χρειαζόμαστε για μια συμφωνία είναι η πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι το συμφωνηθέν πακέτο πολιτικής [σ.σ. το Μνημόνιο του καλοκαιριού] είναι στέρεο αρκετά ώστε οι ελληνικές αρχές να πετύχουν τους στόχους. Χωρίς τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το πακέτο των έκτακτων μέτρων εισήχθη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επι αμερικανικού εδάφους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Μέχρι τότε όλες οι ενδείξεις, οι διαρροές και οι επίσημες δηλώσεις έδειχναν πως θεσμοί και ελληνικές αρχές ήταν πολύ κοντά στη συμφωνία που θα οδηγούσε και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Σε ερώτηση του Newpost αν τα μέτρα κάβα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ή πρόκειται για νέα απαίτηση, η απάντηση είναι διπλωματική αλλά και ενδεικτική. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως στο όνομα της αξιοπιστίας του προγράμματος νέα μέτρα δεν θα έρθουν στο προσκήνιο. 

«Ο σκοπός των έκτακτων μέτρων είναι για να επιβεβαιωθεί πως οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο θα επιτευχθούν. Οι στόχοι τέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος

Κατά τα λοιπά η αισιοδοξία και η ελπίδα δεν λείπει πως σε ένα Eurogroup που θα γίνει σύντομα θα κλείσει η συμφωνία. Με το ΔΝΤ  και τους ευρωπαίους συμμάχους του, σε περίπτωση που περάσουν τα «έκτακτα μέτρα» να έχουν κερδίσει ακόμη μια μάχη στην κόντρα ΗΠΑ-Ευρώπη, που ξεφεύγει από τα στενά όρια του ελληνικού ζητήματος.