Όχι μόνο δεν έχει χαθεί η... παρτίδα, αντιθέτως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για συμφωνία με τους εταίρους τις επόμενες ημέρες. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου για τα επόμενα κρισιμότατα 24ωρα ως τη σύγκληση του Eurogroup (την Τρίτη ενδεχομένως σύμφωνα με τα μηνύματα που έφθαναν στην Αθήνα). 

Εν αντιθέσει με την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, τώρα η Ελλάδα έχει φίλους και συμμάχους, κάποιοι από τους οποίους υποστηρίζουν με... φανατισμό τις θέσεις της χώρας μας, παρατηρούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται έτσι πως ορισμένοι Ευρωπαίοι έχουν βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα από τη διαπραγμάτευση γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Αλλά και η συγκυρία δείχνει να ευνοεί την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού με ανοιχτά άλλα ζητήματα ταυτοχρόνως, όπως το βρετανικό δημοψήφισμα ή η προσφυγική κρίση, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες- να κρατούν κάποιοι, από σκοπιμότητα σημειωτέον, ανοιχτή και τη διαπραγμάτευση.

Ποιοι είναι αυτοί οι Κοινοτικοί παίχτες με... φιλελληνική διάθεση; Πρώτος απ’ όλους ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που παίζει και ο ίδιος το δικό του προσωπικό στοίχημα, καθώς είδε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποφαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής. Με ποια ιδιότητα αποφαίνεται ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας; θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος ευλόγως. Παίρνοντας καθαρή θέση υπέρ της χώρας μας στην πίεση που της ασκείται για εκ των προτέρων νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, είπε και κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ότι κάποιες φορές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λειτουργεί υπονομευτικά για την Ευρωζώνη.

Το αίτημα δε, του προέδρου της Κομισιόν για άμεση σύγκληση του Eurogroup φαίνεται πως ...εισακούσθηκε από τον Ντόναλντ Τουσκ, το θετικό ρόλο του οποίου επίσης εξήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από τον πρόεδρο των ευρω-σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, που, με χαρακτηριστικό στυλ, προειδοποίησε ότι «κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα».

Ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε στην Αθήνα η δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος στήριξε τη βεβαιότητά του για συμφωνία, στο γεγονός ότι Μέρκελ και Τσίπρας «μοιράζονται κοινές αιτίες ανησυχίας στο εσωτερικό και αντιμετωπίζουν παρόμοιες διεθνείς πιέσεις, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει λιγότερο πιθανή την επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή που είχε σημειωθεί πέρυσι όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης». Επισημαίνεται ότι ο Γ. Σπαν θεωρείται το «αυτί» και το «μάτι» της κ. Μέρκελ στο Υπουργείο του Β. Σόιμπλε.