Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο οι θεσμοί, σε μια λιτή ανακοίνωση, λίγο μετά την αποχώρησή των τεχνικών κλιμακίων από την Αθήνα. Παράλληλα Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και εκτιμά πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανό να κλείσει σε ένα Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Στην ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις θεσμοί τονίζουν:

Τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. 

«Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν γίνεται λόγος στην ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου ή στην ημερομηνία συνόδου του Eurogroup.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
«Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτίμησε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων, οιώντας ότι «θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των προληπτικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, όπως ξεκαθάρισε στο newpost.gr ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί αυτό το πακέτο των μέτρων. 

«Αυτό που χρειαζόμαστε για μια συμφωνία είναι η πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι το συμφωνηθέν πακέτο πολιτικής [σ.σ. το Μνημόνιο του καλοκαιριού] είναι στέρεο αρκετά ώστε οι ελληνικές αρχές να πετύχουν τους στόχους. Χωρίς τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης για την Ελλάδα, χωρίς τις νέες απαιτήσεις που ζητά το ΔΝΤ.

Κατά την τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. 

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλα μέτρα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε» είπε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε άμεσα τη σύγκληση του Eurogroup, καλώντας έτσι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.