Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον προσκαλούν τα προληπτικά – μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούν να εφαρμοστούν οι θεσμοί σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο για τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Η Αθήνα, με το επιχείρημα πως η προληπτική νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική επιχειρεί να θέσει το ζήτημα σε πολιτική βάση, και παρά τη χθεσινή άρνηση του Ντόναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως όλα δείχνουν το θέμα θα παραπεμφθεί για οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup.

Έπειτα και από το χθεσινό μπαράζ παρεμβάσεων των ευρωπαίων παραγόντων, με κοινή συνισταμένη τις αιχμές για τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ως γνωστό ζητεί νομοθέτηση σαφούς λίστας εδώ και τώρα, σήμερα διαφαίνεται μία διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών ως προς τη μορφή που θα έχουν αυτά τα μέτρα κάβα. Δηλαδή οι Βρυξέλλες φαίνεται να προκρίνουν την ελληνική πρόταση, δηλαδή τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων, όπως ανέφερε χτες και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε κάθε περίπτωση, από τις σημερινές τοποθετήσεις διαφαίνεται πως το τελευταίο και μεγαλύτερο «αγκάθι» της αξιολόγησης, φαίνεται να παραπέμπεται σε… πολιτικό επίπεδο. Αυτό αφήνεται να εννοηθεί αφενός από την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι τονίζουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες τους και σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη:

Τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

«Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε συνέχεια της εν λόγω ανακοίνωσης έρχονται και τα όσα είπε ευρωπαίος παράγοντας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχουν ολοκληρωθεί και το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να παραπεμφθεί το θέμα σε πολιτικές διαβουλεύσεις, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει αίσια κατάληξη για τις ελληνικές θέσεις. Τουλάχιστον αυτό το κλίμα κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, με τη Handelsblatt να εκτιμά πως ««οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θέλουν να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη με την τρόικα. Μέσα στην ανάγκη του ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών λόγω ελάχιστων πιθανοτήτων συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».