«Η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της», αναφέρθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα»  της ΕΡΤ.

Αναφέρει πως εκείνο που καταδείχτηκε μετά και την επικοινωνία χτες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είναι η σαφής αντίθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων στις επιδιώξεις του ΔΝΤ, ενώ παραπέμπει και στις δηλώσεις των Γιούνκερ, Γκουαλτιέρι και Πιτέλα που «προσπάθησαν να αποδομήσουν τη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ζητάει παράλογα και αντισυνταγματικά μέτρα, τασσόμενοι σαφέστατα υπέρ των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής πλευράς».

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι αυτές οι παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, η κ. Σβίγκου τόνισε πως το θεωρεί μονόδρομο, «όπως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι και ο στόχος που έχει τεθεί». «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο, πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου», είπε, επισημαίνοντας ότι «έχουν βρεθεί τα μέτρα τα οποία καλύπτουν το 3% ΑΕΠ, που ήταν και ο στόχος της συμφωνίας, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση από αυτό». Υποστήριξε επίσης ότι «όλες οι άλλες επιδιώξεις, όλα τα άλλα σενάρια τα οποία ακούγονται, όλες οι άλλες παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες βάλλουν κατά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, νομίζω ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ σ΄ αυτούς που τα σχεδιάζουν».

Είπε ότι η προληπτική νομοθέτηση και η αμφισβήτηση από την πλευρά του ΔΝΤ όλων των οικονομικών στοιχείων που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, είναι σίγουρα το πρόβλημα που μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Όταν φτάνει το ΔΝΤ να αμφισβητεί και τα στοιχεία της Eurostat, καταλαβαίνετε ότι είναι πρόσχημα από κάποιους που προσπαθούν να βάλουν για τις δικές τους σκοπιμότητες προσκόμματα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε.

Η κ. Σβίγκου άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση της, με αφορμή και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης είναι ένα μόνιμο μνημόνιο. «Αυτό που κάνει τον τελευταίο καιρό ο κ. Μητσοτάκης είναι να συντάσσεται πλήρως με οποιαδήποτε απαίτηση του ΔΝΤ», τόνισε, και τον κατηγόρησε ότι μιλώντας για περικοπή δαπανών, ζητά να αποδεχτεί η κυβέρνηση μέτρα όπως περικοπή μισθών, συντάξεων, απολύσεων στο δημόσιο τομέα. «Ζητάει να αποδεχτούμε αυτά τα μέτρα για να μπορεί μετά, την επόμενη μέρα να βγει να καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για το ότι φέρνει ένα τέταρτο μνημόνιο», είπε και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει και την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναφέρονται στην αντισυνταγματικότητα αυτών των μέτρων και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν βγάζει λέξη ούτε καν γι αυτό».