Έντονο παρασκήνιο με πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολούθησε τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο της εμπλοκής για τα μέτρα – κάβα ύψους 3,6 δις. ευρώ, την άμεση νομοθέτηση των οποίων ζητά μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ.

Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο, όπως προέκυψε τόσο από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του κυβερνητικού εκπρόσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η Γαλλία  δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά την διαφαινόμενη άρνηση των ηγετών της ΕΕ στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το θέμα παραμένει στο τραπέζι αν το Eurogroup, που όπως όλα δείχνουν, θα συγκληθεί αμέσως μετά το Πάσχα, δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Η στάση λοιπόν της Γαλλίας φαίνεται πως σήμανε συναγερμό και μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη εκτάκτως στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το γάλλο ομόλογό του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία, παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Στο μεταξύ η Κομισιόν έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της με την απαίτηση του ΔΝΤ να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τη θέση αυτή της Κομισιόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα επανέλαβε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και αυτών του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε:

Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε:

Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε.

Όπως τόνισε εξάλλου και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος έως το 2018. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άφησε να εννοηθεί ότι εάν το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.