Κλείδωσε για το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου,στις 3 μετά το μεσημέρι, το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, όπως ενημερώθηκε απόψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ανακοίνωσε ο ίδιος ο ολλάνδός ΥΠΟΙΚ αργότερα μέσω Twitter, αναδημοσιεύοντας σχετικό μήνυμα του εκπροσώπου του Michel Reijins.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Όπως έγινε γνωστό,  σήμερα, τις τελευταίες ώρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη εκτάκτως στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία και τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφάσισε σύγκληση Eurogroup για τη Δευτέρα 9/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.