Σε μια ημερομηνία που ξυπνάει εφιάλτες για τους γερμανούς, την 9η Μάη, ημέρα που γιορτάζεται η συντριβή του ναζισμού από τους Σοβιετικούς, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σπάσει το "μπλόκο" των μέτρων κάβα που της έχουν στήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ

Η ιστορική σύγκριση είναι σαφώς αδόκιμη, όμως στο μυαλό αρκέτων συνεργατών του Πρωθυπουργού έγινε ακαριαία αυτός ο συνειρμός μόλις έμαθαν τα νέα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν βλέπουν σε καμία περίπτωση τον Αλέξη Τσίπρα σαν τον Στάλιν, ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως στρατάρχη Ζούκωφ!

Τα παραπάνω πειράγματα έδειχναν πως στο Μέγαρο Μαξίμου ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση μετά από αρκετές ημέρες που στα αυτιά τους έφταναν μόνο κακές ειδήσεις. Η κίνηση καλής θέλησης που περίμεναν από την μεριά των θεσμών πραγματοποιήθηκε. Ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχεδόν 36 ωρών, στις οποίες συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, βρέθηκε κώδικας επικοινωνίας και έτσι ορίστηκε συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την 9η Μάη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ιδιαίτερα θετική, καθώς επιβεβαιώνει την πρόθεση όλων των πλευρών να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα και να αποφευχθούν κατάστασεις "σκληρού ροκ", αντίστοιχες με αυτές του περασμένου καλοκαιριού. Πάντως, από το Μαξίμου αποφεύγουν τα πανηγύρια, αναγνωρίζοντας πως σε αυτή τη φάση, το μόνο που κερδήθηκε ήταν μια παράταση δέκα ημερών. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συμβιβαστούν οι απαίτησεις των θεσμών και οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια αυτή μόνο εύκολη δεν φαντάζει, καθώς, κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι δύο πλευρές έμοιαζαν αμετακίνητες στις αρχικές τους θέσεις. Τις τελευταίες όμως ώρες, οι συζητήσεις που διεξάγονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έδειξαν πως και από τα δύο επιτελεία εμφανίζονται οι πρώτες δειλές υποχωρήσεις.

Πάντως, η θετική εξέλιξη της σύγκλησης του eurogroup δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που μετά το πάθημα του περσινού καλοκαιριού, δείχνει να πήρε το μάθημα του. Έτσι, κατά την διάρκεια των κυβερνητικών συσκέψεων μελετάνε όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, προκειμένου να μην ξαναβρεθούν με την θηλιά στο λαιμό, όπως συνέβη πέρσι τον Ιούλιο.