Ζήτημα χρόνου θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία τη διεξαγωγή εκλογών καθώς εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα καταρρεύσει υπό το βάρος των μέτρων που ο ίδιος συσσώρευσε στη χώρα.

Υπό την έννοια αυτή, οι χθεσινοβραδινές διαρροές του Μαξίμου σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά «καίει» κάθε εκλογικό σενάριο, αντιμετωπίζονται από το επιτελείο Μητσοτάκη με άκρα επιφυλακτικότητα. Άλλωστε, όπως θυμούνται και πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε, επίσης, ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Και οι κάλπες στήθηκαν το Σεπτέμβριο.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ακόμη κι αν η επιλογή του Πρωθυπουργού θα είναι να επιχειρήσει να τραβήξει το κυβερνητικό κάρο, ελπίζοντας σε βελτίωση των συνθηκών στην πορεία, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε αδιέξοδο είτε εξαιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων στην κοινοβουλευτική του ομάδα, είτε λόγω της συσσωρευμένης κοινωνικής κατακραυγής, που ήδη εκφράζεται προς τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να οδηγηθεί σε εκλογές, τις οποίες πιθανότατα θα χάσει εύκολα ή δύσκολα, στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν να επιχειρήσει ένα ακόμη δημοψήφισμα. Προς τούτο επικαλούνται όχι μόνον σχετικές δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ίδια την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τεχνηέντως απέφυγε να απαντήσει κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη Συγγρού παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις Αθήνας – πιστωτών με ορίζοντα το Eurogroup της 9ης Μαϊου, ώστε να διαπιστώσουν και τις τελικές προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει, από την πλευρά του, κάθε πρόθεση να αυξήσει την πολιτική – και μόνον – πίεση προς την κυβέρνηση. Η αναφορά του σε ένα κίνημα το οποίο θα εξωθήσει τον κ. Τσιπρα σε παραίτηση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν προχθές. Τόσο μέσω σειράς εκδηλώσεων από τις Γραμματείας του κόμματος, υπό τον Λευτ. Αυγενάκη, και κυρίως μέσα από τις επισκέψεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, στόχος είναι να εμπεδωθεί ως κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.