Όταν όλοι οι άλλοι θα τρώνε το αρνί τους κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου θα σιγοψήνουν τη νέα κυβέρνηση.

Όλα τα στοιχεία ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά σε σαρωτικό ανασχηματισμό, ταυτόχρονα με τη συμφωνία με τους δανειστές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος… διαφωνεί με τη συμφωνία που διαπραγματεύεται. Έχει όμως δεσμευθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μείνει μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Για την «ηλεκτρική καρέκλα» της πλατείας Συντάγματος ακούγεται το όνομα του Γιώργου Χουλιαράκη. Ξεκίνησε ως συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, αναβαθμίστηκε σε μέλος της κυβέρνησης και τώρα πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα του για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έχει προφυλαχθεί από την κακή δημοσιότητα που έχει δημιουργήσει η διαπραγμάτευση και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όμως, έχει μία ακόμη ιδέα: τον Νίκο Χριστοδουλάκη!

Ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών του Κώστα Σημίτη προέρχεται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και η επιλογή του έχει δύο ακόμη θετικά για τον πρωθυπουργό: λειτουργεί ως σφήνα στους σχεδιασμούς των εκσυγχρονιστών για νέο κόμμα και αφαιρεί από τις πλάτες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το βάρος εφαρμογής της συμφωνίας.

Προφανείς, βεβαίως, είναι και οι αντενδείξεις: το Μέγαρο Μαξίμου θα δεχθεί κριτική για δεξιά στροφή και συνεργασία με τον «εχθρό». Βέβαια, η πολιτική των μνημονίων είναι τέτοια που το πρόσωπο που την υπηρετεί μικρή σημασία έχει.  

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Χουλιαράκη ή τον Νίκο Χριστοδουλάκη θα μπορέσουν όχι απλά να εφαρμόσουν τη λιτότητα, αλλά να την υπερβούν δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αλλιώς, η επόμενη κουβέντα δε θα είναι για ανασχηματισμό, αλλά για εκλογές.