Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη του συντονιστικού της ομάδας των 53, τέθηκε η «κόκκινη γραμμή» τόσο του κόμματος, όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει με οποιοδήποτε κόστος τη νομοθέτηση των μέτρων-ρεζέρβα που ζητάνε οι δανειστές, διότι η αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από τα στελέχη του κόμματος, αλλά ούτε και από την κοινοβουλευτική ομάδα. Και μπορεί η επιρροή της ομάδας να έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρσι, δεν παύουν όμως να αποτελούν κομμάτι –και μάλιστα δυναμικό- τόσο της Κουμουνδούρου, όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και επειδή τα στελέχη τους κινούνται καθημερινά δίπλα στους υπόλοιπους, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και το πώς σκέφτονται και το ποια είναι τα όρια τους. Και το κλίμα μετέφεραν στους συντρόφους τους ήταν «ως εδώ».

Οι 53 μοιάζουν όμως με το μικρότερο πρόβλημα για το Μαξίμου σε περίπτωση που υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, αφού ξεχωρίζουν λόγω της αυστηρής τους πειθαρχίας στις συλλογικές αποφάσεις. Τα δυσοίωνα μηνύματα καταφτάνουν στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους βουλευτές της επαρχίας που άλλωστε έχουν και αμεσότερη επαφή με τους ψηφοφόρους τους.

Από την μεριά τους, η γραμματέας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης, καθησυχάζουν τους βουλευτές, λέγοντας τους πως η απόκρουση της νομοθέτησης συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, αποτελεί κόκκινη γραμμή όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την κυβέρνηση.