Τον δικό τους Γολγοθά- χωρίς να είναι ωστόσο βέβαιοι ότι θα οδηγήσει και στην ανάσταση- είναι αναγκασμένοι να ανέβουν αυτές τις ημέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας βρίσκονται ήδη στις περιφέρειές τους για να γιορτάσουν με συγγενείς, φίλους και ψηφοφόρους το Πάσχα. Ωστόσο, το κλίμα της έντονης αβεβαιότητας γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις περικοπές που θα περιέχει η όποια συμφωνία, σε ασφαλιστικό και φορολογικό, διαμορφώνουν ένα κλίμα σύγχυσης και αγωνίας που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται και να μετατραπεί σε οργή. 

Εξάλλου, αυτή ακριβώς η εμπειρία, της διαχείρισης δηλαδή δύσκολων έως και οριακών καταστάσεων που δεν συναντά την αποδοχή σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, αποτελεί μια σχετικά νέα πρόκληση για τους βουλευτές που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές εμφανίζονται μεν αισιόδοξοι, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και την έλλειψη ενημέρωσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, να καθησυχάσει ή να υψώσει τη παντιέρα της «αντίστασης» απέναντι στους δανειστές.

«Φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή καθώς όλες οι πλευρές έχουν επιλέξει άτεγκτη στάση», αναφέρει στο Newpost νησιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δις ευρώ δεν θα περάσουν εύκολα από την Ολομέλεια.

«Αν έρθουν νέα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων στη βουλή, θα προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις σε πολλούς βουλευτές για τη στάση τους, καθώς το πακέτο γίνεται πολύ βαρύ, έρχεται σαν κεραμίδα», σημειώνει. 

Όσο για την αντίδραση και τη στάση του κόσμου η απάντηση είναι μάλλον αινιγματική:

«Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει αν θα υπάρξουν προβλήματα στη στάση του κόσμου απέναντι μας. Αν δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα, μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Ελπίζω απλά να επικρατήσει το θρησκευτικό συναίσθημα των ημερών». 

Οι πιο έμπειροι πάντως ή εκείνοι που επωμίζονται καθήκοντα διαχείρισης, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αντίδρασης από τον κόσμο και ότι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα όταν η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, άλλοι αγωνιούν και άλλοι απλά αναρωτιούνται για το που πάει η χώρα. Προσωπικά δεν βλέπω οργή, και σίγουρα η κατάσταση δεν χειρότερη από εκείνη που αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για 40 χρόνια», υπογραμμίζει με νόημα βορειοελλαδίτης βουλευτής της συμπολίτευσης, για να τον συμπληρώσει συνάδελφός του από τη κεντρική Ελλάδα λέγοντας: «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Προφανώς υπάρχει γκρίνια αλλά ο λαός ξέρει ποιος δίνει τη μάχη. Τώρα αν υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, δεν μπορείς να τις υπολογίσεις γιατί όταν συναντάς 10.000 κόσμο λογικό είναι να αντιμετωπίσεις και οργή».

«Αν η συμφωνία μείνει ως έχει και δεν υπάρξουν επιπλέον μέτρα, δεν θα συναντήσουμε και εμείς μεγάλα προβλήματα», υπογραμμίζει βουλευτής της επαρχίας, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος για την αναγκαιότητα της συμφωνίας, καθώς θεωρεί πως είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα. « όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα», σημειώνει.

Παράλληλα, στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποβόσκει και μια καχυποψία για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν αντιδράσεις που φαινομενικά ξεκινούν από τον κόσμο, στην πραγματικότητα όμως, είναι υποκινούμενες. « Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να εμφανίσουν μια εικόνα βουλευτών που δεν μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους. Προσωπικά έζησα ένα περιστατικό και μάλιστα μου ζήτησαν και συγνώμη λέγοντάς μου πως παρασύρθηκαν», αναφέρει βουλευτής που ήρθε αντιμέτωπος με αντιδράσεις πριν από λίγο καιρό.