Στις επόμενες εκλογές ο πρώτος είναι λίγο- πολύ γνωστός. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα, έστω κι αν πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα την επιλέξουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή.

Το ερώτημα που όλοι αναζητούν είναι το ποιος θα είναι δεύτερος. Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να απειλείται. «Αυτό νόμιζε και το ΠΑΣΟΚ» μας επισημαίνει έμπειρος δημοσκόπος.

Το 2012 το τότε κυβερνών κόμμα έπεσε από το 44% στο 12%. Ο ΣΥΡΙΖΑ του πήρε την «εσωτερική» και έθεσε τις βάσεις για τον εκλογικό θρίαμβο του 2015. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πληρώσει το λεφτά υπάρχουν, το μνημόνιο και το πολυετές κυβερνητικό παρελθόν του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2016 έχει τα δύο από τα τρία «συμπτώματα»: έχει το βάρος του θα σκίσουμε τα μνημόνια που έγιναν … νέα μνημόνια, αλλά δεν έχει βαρύ κυβερνητικό παρελθόν. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει αναθεωρητική δύναμη, όπως ήταν η Κουμουνδούρου από το 2010 έως το 2015.

Παρολαυτά, αν η κεντροαριστερά πετύχαινε να ενωθεί, τότε κανείς δε θα μπορούσε να είναι σίγουρος για τη δεύτερη θέση. Βέβαια, για να συμβεί αυτό η κεντροαριστερά χρειάζεται χρόνο.

Φθάνουμε έτσι στο πραγματικό ερώτημα του 1 εκατ. δολαρίων: Θα της τον δώσει ο Τσίπρας; Πολιτικοί παρατηρητές, δημοσκόποι και κομματικά επιτελεία αναζητούν την απάντηση στους σχεδιασμούς και τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Θα επιλέξει να μείνει στην  κυβέρνηση όσο πάει με τον κίνδυνο να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ή θα επιλέξει ένα γρήγορο τέλος στο εγχείρημα «πρώτη φορά αριστερά» με την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεων του και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Θέση που μελλοντικά θα του επιτρέψει να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε πιο ευνοϊκές συνθήκες. Ή, έστω, να μην επιτρέψει ξανά στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσει κεφάλι,  αντικαθιστώντας το οριστικά στην ελληνική εκδοχή του δικομματισμού.

Εφαρμόζοντας τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο φθορά να εισπράξει. Οπότε, αν δεν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό πλάνο τότε το καλύτερο που θα έχει να κάνει είναι πρόωρες εκλογές με στόχο να προφυλάξει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο.

Εκτός κι αν πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία, οπότε θα μπορέσει να γυρίσει και τις δημοσκοπήσεις. Βάζοντας τη ΝΔ ξανά στη θέση της αντιπολίτευσης και σε νέα κρίση και το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.