Τέλος στις εσωτερικές δυσλειτουργίες της κυβέρνησης αναμένεται να βάλει ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός (μετά, φυσικά, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης).

Δεν είναι άλλωστε και λίγα τα «δίδυμα» στο κυβερνητικό σχήμα που δεν συνεργάζονται σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μερικοί ούτε καν μιλιούνται... Τα παραδείγματα που ακολουθούν, είναι χαρακτηριστικά.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας είναι στη «σκιά» του υπερυπουργού Π. Κουρουμπλή, αφού ο πρώτος συνεχίζει να έχει μάλλον «φτωχές» αρμοδιότητες. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης έχει επιλέξει να μείνει μακριά από το υπουργικό επιτελείο.

Προβλήματα έχουν αναφερθεί και στη συνεργασία του Γ. Σταθάκη με την υφυπουργό Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη. Το ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να στέλνει ισχυρότερο σήμα πολιτικής διεύρυνσης ίσως διασώσει πάντως την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα, όπως ακούγεται και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο πληθωρικός Νίκος Κοτζιάς έχει τυπικές σχέσεις με τον αναπληρωτή του, Ν. Ξυδάκη, τους υφυπουργούς Δ. Μάρδα και Γ. Αμανατίδη, αλλά και τον γενικό γραμματέα, Γ. Τσίπρα.

Ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για την υπόθεση Βγενόπουλου -Τσατάνη, οι αποστάσεις που κράτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος από τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου. Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει τη φήμη ότι οι δυο τους δεν έχουν καλή «χημεία».

Στο Υπουργείο Οικονομικών, παρότι ο Τρ. Αλεξιάδης την ξέρει τη «δουλειά» (της συλλογής των φόρων), δεν συμμετέχει καν στη διαπραγμάτευση αφού ο Ε. Τσακαλώτος τον έχει κάνει πέρα.

Προβληματική και η σχέση Π. Σκουρλέτη -Γ. Τσιρώνη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας. Αν έχει διασωθεί πολιτικά ως τώρα ο αναπληρωτής υπουργός, αυτό οφείλεται στο ότι είναι η μοναδική παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στο υπουργικό σχήμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, καταγράφεται δυσκολία στη ...συνεργασία και μεταξύ υπουργών από διαφορετικά Υπουργεία. Το «δίδυμο» Τσακαλώτου -Σπίρτζη είναι το πιο χαρακτηριστικό ενδεχομένως.