current views are: 11

2 Μαΐου 2016
Δημοσίευση06:02

Το παρασκήνιο της εκλογής του Λευτέρη Αυγενάκη

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο Λευτέρης Αυγενάκης εξελέγη ομόφωνα νέος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου που συγκροτήθηκε μέσα από το 10ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος. 

Δημοσίευση 06:02’

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο Λευτέρης Αυγενάκης εξελέγη ομόφωνα νέος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου που συγκροτήθηκε μέσα από το 10ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος. 

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο Λευτέρης Αυγενάκης εξελέγη ομόφωνα νέος Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου που συγκροτήθηκε μέσα από το 10ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Η εκλογή έγινε με χειροκροτήματα και σε πανηγυρικό κλίμα, ωστόσο είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς η συγκεκριμένη θέση είναι κομβική για το κόμμα που εκφράζει το χώρο της κεντροδεξιάς στη χώρα μας.

Ο κ. Αυγενάκης βουλευτής Ηρακλείου, στις 13 Ιανουαρίου 2016, τρεις μέρες μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, τοποθετήθηκε με απόφαση του νέου προέδρου αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος είχε προκαλέσει σειρά εσωκομματικών τριβών και προβλημάτων, χάνοντας την εμπιστοσύνη της ηγεσίας.

Η αποστολή του κ. Αυγενάκη ήταν να ανασυντάξει την παράταξη και να αποτελεί το σύνδεσμο του κόμματος με την κοινοβουλευτική ομάδα. Με εντολή του κ. Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής Γραμματέας όργωσε όλη την Ελλάδα, νομό-νομό εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ σε όλες τις συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ που είχαν προγραμματιστεί ενόψει του Συνεδρίου.

Η επιτυχία της προσυνεδριακής διαδικασίας και της δράσης «Συμμετέχω στη ΝΔ» που προώθησε ο κ. Αυγενάκης για τη συμμετοχή πολιτών, μη μελών, στις Γραμματείες του κόμματος και στην κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, δικαίωσε την εμπιστοσύνη που έδειξε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να έχει την πλήρη στήριξή του για τη θέση του Γραμματέα.

Ο πόλεμος των υπογραφών

Ωστόσο, για το συγκεκριμένο κομματικό θώκο, έδειξαν το ενδιαφέρον τους και άλλα στελέχη. Ένας από αυτούς ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, διερεύνησε το ενδεχόμενο να μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να είναι υποψήφιος. Το ρεύμα υπέρ του κ. Αυγενάκη ωστόσο, δεν άφησε περιθώρια στον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος τελικά υπέγραψε για την υποψηφιότητα του σημερινού Γραμματέα.

Το ίδιο συνέβη και με τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος επίσης προσπάθησε να συγκεντρώσει υπογραφές. Η προσπάθεια απέβη άκαρπη, καθώς ούτε υπογραφές βρέθηκαν ούτε συμμαχίες και ο βουλευτής Χίου, για να προλάβει τις εξελίξεις προχώρησε και αυτός στη στήριξη της υποψηφιότητας Αυγενάκη. Κινήσεις έκανε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, χωρίς να εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος, ενώ δεν παρέστη στην προχθεσινή συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, στη σύνθεση της οποίας, η υπεροχή της πλευράς Μητσοτάκη είναι καθολική.

Υπέρ του κ. Αυγενάκη υπέγραψαν τελικά, οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο., Κώστας Τσιάρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σταικούρας και Βασίλης Κικίλιας, οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μαρία Σπυράκη και Θοδωρής Ζαγοράκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης.

Επίσης την υπογραφή τους έβαλαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι πρώην βουλευτές Διονύσης Σταμινίτης και Φεβρωνία Πατριανάκου, οι πρώην Πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης και Ιωάννης Κουλιζάκος και τα στελέχη του κόμματος και μέλη της ΠΕ, Κώστας Ζωντανός και Αλέκος Κόκκαλης, γεγονός που δείχνει ότι ο κ. Αυγενάκης είχε τη στηριξη όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη, αλλά και της πλευράς Καραμανλή και Σαμαρά.

Μεταξύ των στελεχών που υπέγραψαν ήταν ακόμη, ο πρώην Διοικητής της ΥΠΑ Δημήτρης Κούκης, οι πρωτεύσαντες σε σταυρούς για την ΠΕ, Γεώργιος Κατσαούνος και Αχιλλέας Λιούλιας, όπως και η Εύη Γιακουμάτου, οι πρώην ΟΝΝΕΔίτες και μέλη της ΠΕ, Θανάσης Μαυρομάτης, Δημήτρης Σιάχος, Σοφία Ζαχαράκη, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Μαρία Δεμερντζοπούλου, Βασίλης Θώδας, Στέφανος Σταμούλης και Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός οι συνδικαλιστές σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Νίκος Κιουτσούκης (με τον οποίο είχε συγκρουστεί ο κ. Αυγενάκης), Παναγιώτης Οφθαλμίδης, Βασίλης Λάμπρου και Μανώλης Αγγελάκης και πολλοί άλλοι ακόμα.  


σχετικα αρθρα