Πολλά έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα για τη στάση των 53+ εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να πάρει η κυβέρνηση αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια πρόσφατη, θυελλώδη όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρόντος του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τη συγκεκριμένη τάση προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να δώσουν «λευκή επιταγή» στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό -και έρχεται σήμερα να αποκαλύψει το newpost.gr.- είναι η απάντηση που έδωσε στους εκπροσώπους των 53+ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε στη συνεδρίαση καλά διαβασμένος ως προς τις θέσεις των συντρόφων του. Εκείνοι, σε συλλογικό κείμενό τους που πρόσφατα είχαν δημοσιοποιήσει μέσω του ιστότοπου που συγκρότησαν (commonality.gr) αποφαίνονταν ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Σε αυτήν ακριβώς τη φράση απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας: «Δεν έχει νόημα πώς θα πεθάνουμε, αλλά να παλέψουμε να μην πεθάνουμε» φέρεται να τους είπε. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, οι «κόκκινες γραμμές» είναι κάτι που καλείται να υπερασπιστεί η κυβέρνηση στο σύνολό της, η κοινοβουλευτική ομάδα στο σύνολό της, και οποιεσδήποτε τακτικές υποχωρήσεις δεν είναι κάτι που αφορούν μια μερίδα του κόμματος μόνον.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που δεν έχει σχέση φυσικά με τους 53+, διείδε «πολιτικό πρόβλημα» στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν επέκταση της συμφωνίας του Ιουλίου, στη βάση της οποίας επανεξελέγη η κυβέρνηση Τσίπρα. Ενώ και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έλεγε μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ότι «η προσέγγιση για ψήφιση πρόσθετων μέτρων δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά».

Συνεπώς, διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν στους κόλπους της κυβέρνησης.

Από την άλλη, είναι προφανές ότι οι 53+ προσπαθούν να «αναπνεύσουν» πολιτικά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μετά και τις καλοκαιρινές αποχωρήσεις των Τ. Κορωνάκη, Γ. Σακελλαρίδη κ.α. Όχι τυχαία, ο «σκληρός» πυρήνας της τάσης βρίσκεται εντός της πολιτικής γραμματείας (Π. Λάμπρου, Χ. Γολέμης, Μ. Σαρρής, Μ/ Υδραίος), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση μερικών βουλευτών (Χρ. Καραγιαννίδης, Αν. Καββαδία, Β. Κατριβάνου και μερικών ακόμη) την ώρα των ψηφοφοριών. Με δεδομένο, ασφαλώς, ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι στο «όριο».

Αντιθέτως, όσοι εκ των 53+ μετέχουν στην κυβέρνηση «δεν τους ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος: Ε. Τσακαλώτος, Α. Ξανθός, Θ. Φωτίου, Χρ. Βερναρδάκης, Α. Χαρίτσης) είναι όλοι τους «στρατιώτες» στη συλλογική προσπάθεια. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ήταν ο Θ. Δρίτσας, που το «πάλεψε» (!) με το λιμάνι του Πειραιά.