Έναν ηράκλειο κοινοβουλευτικό άθλο θα κληθούν να πετύχουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που διερευνούν και επίσημα πλέον τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ τη περίοδο της μεταπολίτευσης.

Τα περιθώριο που δίνει ο δίμηνος προγραμματισμός ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σύνθετη φύση του προβλήματος και την αμφιλεγόμενη «καλή» πρόθεση των κομμάτων να παίξουν ταυτόχρονα το ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, επικαιροποιούν τη παραδοσιακή αμφισβήτηση σε κάθε  προσπάθεια που έκανε κατά το παρελθόν η Βουλή, να ρίξει φως σε «ύποπτες» υποθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο.

Μέχρι στιγμής πάντως, η αρμόδια επιτροπή έχει αποφασίσει τις κινήσεις της για αμέσως ερχόμενο διάστημα. Αρχικά θα διερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις των ΜΜΕ και στη συνέχεια εκείνες των κομμάτων. Έτσι, έχουν ήδη αποσταλεί προς τις διοικήσεις των τραπεζών τα σχετικά αιτήματα- με διορία ως τη Παρασκευή μετά το Πάσχα- προκειμένου οι τελευταίες να αποστείλουν στα μέλη της επιτροπής και να μελετηθούν. Τα δάνεια που θα τεθούν επί τάπητος αφορούν τις συμβάσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά και αυτές που έχουν αποπληρωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως πρώτους μάρτυρες εκπροσώπους (παραμένει άγνωστο ποια πρόσωπα θα παραβρεθούν) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο γόρδιος δεσμός με τα χρέη των κομμάτων

Εφόσον η διερεύνηση των δανείων των ΜΜΕ ολοκληρωθεί- θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί παράταση των εργασιών της εξεταστικής- η συζήτηση θα περάσει σε μια πιο δαιδαλώδη διαδικασία που αφορά στα κόμματα. Μέχρι στιγμής είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσα και ποια είναι τα δάνεια των κομμάτων, καθώς και το ύψος των οφειλών τους.        

Η υπόθεση αρχικά είχε ανακινηθεί το Νοέμβριο του 2011 από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα με ενέχυρο τη μελλοντική τους κρατική χρηματοδότηση ήταν επισφαλή ή όχι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο το 2012, τα χρέη της ΝΔ προς τις τράπεζες ήταν της τάξης των 130 και πλέον εκατ. ευρώ, 120 εκατ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ, 10 εκατ. ευρώ του ΚΚΕ και 8 εκατ. ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε βέβαια έχουν συμβεί πολλά και σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις τα χρέη της ΝΔ ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ ( αποτελεί και το βασικό λόγο των περικοπών στις οποίες προχώρησε ο κ. Μητστοτάκης), ενώ του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έμειναν σταθερά. Επιπλέον πρόβλημα ενδέχεται να αποτελέσει και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δανείων έχουν δοθεί από την Αγροτική (τράπεζα που δεν υπάρχει πλέον), ενώ υπάρχουν και συμβάσεις με άλλα ιδρύματα που έχουν συγχωνευθεί με τα τέσσερα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Marfin).

Ακόμα σημαντική, αν όχι ως προς την πολιτική της διάσταση, σίγουρα όμως ως προς τη νομική, είναι και η ιδιαιτερότητα της έννοιας των κομμάτων. Και αυτό γιατί δεν θεωρείται βέβαιο ποια θα είναι η ερμηνεία για το τι πραγματικά είναι ένα κόμμα. Αν δηλαδή αποτελεί, σωματείο, επιχείρηση, ή ένωση προσώπων που σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπισή τους από το νόμο είναι διαφορετική.

Τέλος αν και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα εκδώσει το πόρισμά της (θα το κάνει κάθε κόμμα ξεχωριστά, παραθέτοντας τα δικά του συμπεράσματα), το οποίο θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ανάλογα με τα συμπεράσματα θα κρίνει την αναγκαιότητα της περεταίρω διερεύνησης των υποθέσεων.