Με έναν αγώνα ταχύτητας μοιάζει αυτή η εβδομάδα για την κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες έξι μέρες να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε από το πισωγύρισμα που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, ώστε να εμφανιστεί στο eurogroup της 9ης Μαΐου πανέτοιμη για συμφωνία.

Αν και όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως δύσκολα θα υπάρξει τελική λύση την επόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός της διαπραγμάτευσης και να ολοκληρωθεί επιτέλους η αξιολόγηση.

Τις βασικές κατευθύνσεις των επόμενων κινήσεων θα δώσει ο Πρωθυπουργός, στη καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη που πραγματοποιεί με τους στενούς του συνεργάτες.

Τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την συνεδρίαση του eurogroup, η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στην φαρέτρα της. Στην Αθήνα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην πρόταση της για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού περιστολής δαπανών και όχι στην κωδικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να παίξει για πολλοστή φορά το παιχνίδι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, μετρώντας δυνάμεις και συμμάχους. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τρέξουν αυτές τις συζητήσεις. Ο πρώτος σε επίπεδο ηγετών, ο δεύτερος με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Τις ελληνικές θέσεις υποστηρίζουν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και η Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά, ο άξονας Βερολίνου... δηλαδή Σόιμπλε-ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια του εμμένοντας στη σκληρή γραμμή. Πάντως, στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα βρουν στήριξη και από άλλες χώρες που θα επιθυμούσαν να αποφύγουν ένα νέο ελληνικό σήριαλ, την στιγμή που η Ευρώπη ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα, όπως το προσφυγικό.

Παράλληλα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με την τύχη του ελληνικού χρέους δεν έχουν γεφυρωθεί, με το πρόβλημα αυτό να παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να διώξει την αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από την Αθήνα, ενώ, την ίδια στιγμή -έστω και χαμηλόφωνα- διαψεύδει όλα τα εκλογικά σενάρια.