current views are: 5

3 Μαΐου 2016
Δημοσίευση10:15

Δούρου: Να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου

Την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. 

 

Δημοσίευση 10:15’

Την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. 

 

Την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου επισημαίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. 

«Οι Περιφέρειες καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν επί τόπου πολιτικές για το μεταναστευτικό – προσφυγικό χωρίς να έχει ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκα ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. 

«Ωστόσο, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν τη γνώση και βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Για αυτό και χρειάζεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει απατελεσματικά τη σημερινή κατάσταση και παράλληλα να αποκτήσει μια συνεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική πολιτική. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών, χωρίς μονομερείς ενέργειες», συνέχισε η ίδια. 

«Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα για την ίδια την ΕΕ και τα ιδεώδη της, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της, κυρίως στα μάτια των νέων», παρατήρησε η κ. Δούρου.

Με τη συμμετοχή της σήμερα, Τρίτη, 3 Μαΐου, σε διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη με αντικείμενο την «υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ΕΕ», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ευρωπαϊκών της επαφών με αντικείμενο το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε όλες τις συναντήσεις η περιφερειάρχης Αττικής τόνιζε αφενός την ανάγκη να αναγνωριστεί, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην επίλυση του προβλήματος, καθώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ειδικά της Νοτίου Ευρώπης βρίσκονται σήμερα στη θέση να αντιμετωπίζουν υπό πιεστικές συνθήκες και χωρίς τους απαραίτητους πόρους ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, αφετέρου υπογράμμισε ότι, με δεδομένη την ένταση και τη διάρκεια του προβλήματος, επιβάλλεται ο συντονισμός και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, κυρίως σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωβουλή) αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για το προσφυγικό.


σχετικα αρθρα