Ιδιαίτερη ικανοποίηση έφεραν στο Μαξίμου οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκε κυρίως ο συντονισμός των δράσεων για τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να συνεχίζει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους του, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, η συζήτηση για το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για επιστροφή στην ανάκαμψη το β, εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο  για καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία, σημειώνοντας ότι «η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους».

Όπως σχολιάζουν «αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».